Ze względu na swoją wartość, znajdują się w grupie ryb i nasion strączkowych. Jaja posiadają wszystkie składniki odżywcze, które są niezbędne dla organizmu. Jeśli ktoś ma jeszcze wątpliwości, to należy o nich zapomnieć i natychmiast włączyć jajka do swojej diety. Trzeba również obalić mit, jakoby cholesterol zawarty w żółtku był dla nas szkodliwy. Naukowo stwierdzono, że jaja nie mają nic wspólnego z podnoszeniem poziomu cholesterolu w organizmie. Wręcz przeciwnie, kardiolodzy twierdzą, że pomagają one w leczeniu niedostatków układu krążenia. Ponadto jajka przyczyniają się do zmniejszenia ryzyka rozwoju takich chorób jak otyłość, nadciśnienie czy cukrzyca. W dzisiejszych czasach, kiedy tak bardzo dbamy o ekologiczne odżywianie, a duży procent społeczeństwa permanentnie się odchudza, jajka mogą skutecznie wspomagać te działania, gdyż po ich spożyciu czujemy sytość, co powoduje prawidłową kontrolę masy ciała.
Jajka wykorzystywane są również do wytwarzania preparatów biomedycznych, kosmetyków oraz substancji służących utrwalaniu żywności.
Pomysłodawcą Światowego Dnia Jaja jest Międzynarodowa Komisja ds. Jaj. Coraz więcej krajów dołącza do akcji promowania i zwiększania produkcji jajek. W Polsce również propagowane jest spożywanie tego naturalnego produktu. Jajka to niezwykle obdarzony przez naturę produkt, z którego można przyrządzać zarówno proste, jak również wykwintne posiłki. Zatem 12 października zafundujmy sobie na śniadanie pyszną jajecznicę na boczku z jajek od szczęśliwych kur. Tak, istnieją szczęśliwe kury, to nie jest żart. Hodowane w systemie wolnowybiegowym, na świeżym powietrzu, żyją około 6 lat, a pod troskliwą i fachową opieką jakość jaj tych niosek jest bardzo wysoka. Ciekawostką jest to, że np. zielononóżek nie można zamykać w kurnikach ani w klatkach. Wówczas przestaną znosić jajka, ze stresu wyskubią sobie wszystkie pióra i będą się wzajemnie zadziobywać.
Wracając jeszcze do sformułowania „szczęśliwa kura”, to w nim zawiera się również myśl zdrowa kura. Pewnie mało kto wie, że kury mogą się przeziębić, mieć katar i kichać. Odpowiedzialny hodowca, dbający o jakość jaj, nie poda antybiotyku, lecz na przykład wyciąg z czosnku. Na kurzą chandrę pomaga kiszona kapusta, na odrobaczanie dynia.
Do pełnego szczęścia w kurniku potrzebny jest kurom kogut. On rządzi, określa hierarchię w stadzie, swoim autorytetem nie dopuszcza do bójek między kurami, broni je przed drapieżnikami wydając charakterystyczny ostrzegawczy głos.
Zachęcamy więc do spożywania jajek, nie stawiając sobie tego filozoficznego pytania: co było pierwsze, jajko czy kura?