• 1
  • 2
środa, 12 maj 2021 14:28

Zarybianie szczupakiem [ZDJĘCIA]

Napisała

Jezioro Necko zwiększy swój rybostan, bowiem już w niedzielny słoneczny poranek rozpoczęto wpuszczenie do akwenu narybku szczupaka. Wiceprezes Koła Polskiego Związku Wędkarskiego w Augustowie, pan Maciej Kaszuba, opowiedział nam o tegorocznym zarybianiu zbiornika:

„Mamy za sobą pierwszą turę zarybiania, którą przeprowadziliśmy 9 maja. Do jeziora zostało wpuszczone 200 tysięcy sztuk wylęgu żerującego. We wtorek (11 maja) przeprowadzona została druga tura i do wody trafiło kolejne 200 tysięcy narybku szczupaka. Dzierżawcą jeziora Necko jest Gospodarstwo Rybackie PZW w Suwałkach i to ono dostarczyło nam narybek” – informuje nasz rozmówca.

Jak technicznie wygląda proces zarybiania?

„Aby narybek, mierzący zaledwie jeden centymetr długości, miał szanse przeżyć w jeziorze, wypuszcza się go w miejscach płytkich i gęsto zarośniętych wodną roślinnością. Narybek dostarczany jest w workach z tlenem, więc zanim wpuścimy go do Necka, przelewamy go do kuwety i mieszamy z wodą z jeziora, aby wyrównać temperaturę. Następnie kubeczkami przelewamy narybek do jeziora z nadzieją, że nie zostanie zjedzony przez większych jego mieszkańców” – wyjaśnia wiceprezes PZW.

Ile czasu muszą czekać wędkarze, aby obecnie wpuszczony do Necka narybek można było odłowić?

„Szczupak rośnie od 2 do 4 lat. W tym czasie człowiek nie ingeruje w jego rozwój. Aby wędkarz mógł złowić szczupaka, ryba nie może być mniejsza niż 50 centymetrów. Mniejsze egzemplarze należy wypuścić do wody. Nad przestrzeganiem tej zasady czuwa Państwowa Straż Rybacka oraz Policja. Za łamanie przepisów wędkarz może zostać ukarany mandatem” – mówi pan Maciej Kaszuba.

Skomentuj

W związku ze zmianą systemu komentarzy, użytkownicy zarejestrowani przed dniem 18.04.2019r. muszą na nowo utworzyć konto na portalu, ponieważ konta użytkowników oraz komentarze ze starego systemu nie były migrowane.

Gruby Benek