• 1
  • 2
  • 3
  • 4
czwartek, 02 maj 2019 17:25

Szczaw, czyli roślina o wielu właściwościach

Napisał

W Polsce możemy go spotkać aż w kilkudziesięciu gatunkach. Nie jest wymagającą rośliną. Potocznie mówi się, że rośnie wszędzie i na wszystkim. Ale kiedy warto po niego sięgnąć?

 

Szczaw, oprócz wzbogacenia smaku potraw, ma szereg atutów działających pozytywnie na stan zdrowia. Jego właściwości wykorzystywano już w starożytnej Grecji. Wyciągiem z owoców szczawiu kędzierzawego leczono szereg dysfunkcji trawiennych. Był stosowany jako antidotum na ukąszenia skorpionów, choroby skóry, ból zębów i uszu.

Wszystkie gatunki szczawiu zawierają znaczne ilości garbników, czyli związków, które działając ściągająco na błonę śluzową jelita grubego, hamują biegunki. Medycyna ludowa zaleca go więc dla osób borykających się z nadmierną perystaltyką jelit. Napar z liści i sok z surowego szczawiu rekomendowane są dla pobudzenia apetytu.

W składzie tej pospolitej rośliny naukowcy znaleźli substancje o wyraźnych właściwościach przeciwgrzybicznych. Dotyczy to w szczególności trzech gatunków szczawiu: zwyczajnego, tępolistnego i kędzierzawego. Z kolei wyciągi z liści i nasion wykazują przeciwbakteryjne działanie wobec gronkowca złocistego i laseczki siennej.

Skomentuj

W związku ze zmianą systemu komentarzy, użytkownicy zarejestrowani przed dniem 18.04.2019r. muszą na nowo utworzyć konto na portalu, ponieważ konta użytkowników oraz komentarze ze starego systemu nie były migrowane.

MIRAD - Bar przy kominku
Foto Bajka - Lustra
Foto Bajka - Fotograf
Opał klasy PREMIUM
Zakład stolarski
Weterynarz
Drewno opałowe
Biuro Rachunkowe
GENERALI
Tepete - Auto zastępcze