Wydrukuj tę stronę
sobota, 19 październik 2019 12:55

Nie daj się grypie

Napisane przez KR

Z grypą nie ma żartów, dlatego niezwykle ważne jest, aby Twój układ odpornościowy był wystarczająco silny do walki z infekcjami. Jedzenie pokarmów, które wzmacniają i poprawiają układ immunologiczny, może pomóc Ci zachować zdrowie w okresie, kiedy najłatwiej jest nabawić się przeziębienia czy grypy. Pokarmy wzmacniające odporność obejmują owoce i warzywa, które są bogate w witaminę C oraz cynk. Badania pokazują, że te składniki mogą zapobiegać wirusom wywołującym przeziębienie, gdy są spożywane łącznie. Podobne właściwości ma również żywność, która jest bogata w kolagen, probiotyki i witaminę A.

 

Poniżej przedstawiamy listę 24 produktów spożywczych, których jedzenie może pomóc Twojemu organizmowi zachować odporność na choroby.

1. Czerwona papryka

Czerwona papryka niesie wiele korzyści jeśli chodzi o wzmacnianie układu odpornościowego. Ma ona około dwa razy więcej witaminy C niż większość owoców i warzyw. Witamina C jest bardzo ważna dla odporności, ponieważ może pomóc zmniejszyć długość trwania i nasilenie przeziębienia. Pomaga również Twojemu ciału wytwarzać kolagen, który utrzymuje zdrową skórę. To właśnie skóra jest pierwszą linią obrony przed zarazkami. Czerwona papryka jest bardzo smaczna i istnieje wiele sposobów na jej przyrządzenie. Można ją dodać do omletu, jeść na surowo jako przekąskę lub upieczoną z odrobiną oliwy z oliwek, soli i pieprzu.

2. Syrop z czarnego bzu

Suplement diety, jakim jest syrop z czarnego bzu, to 14,5 g tych owoców w jednej łyżeczce. Nie dość, że jest bardzo zdrowy, to w dodatku smakuje wyśmienicie.

3. Domowy rosół na kościach

Nic tak nie wzmacnia odporności jak domowy rosół. Jest pełen minerałów wzmacniających układ immunologiczny. Dodatkową korzyścią jest znajdujący się w nim kolagen, który pomaga stawom.

4. Słodkie ziemniaki

Słodkie ziemniaki zawierają ponad trzykrotnie wyższe zapotrzebowanie dzienne na witaminę A, są dobrym źródłem witaminy B6, a także magnezu i witaminy C.

5. Jagody

Jedna porcja (garść lub filiżanka) jagód zapewnia 16 procent dziennej zalecanej ilości witaminy C. Witamina C jest nie tylko kluczowym składnikiem odżywczym, który pomaga prawidłowo funkcjonować układowi odpornościowemu, ale także przeciwutleniaczem, który pomaga chronić komórki przed uszkodzeniami.

6. Jogurty i kefiry

Jogurty i kefiry to świetne sposoby na wzmocnienie układu odpornościowego poprzez dostarczenie organizmowi pomocnych probiotyków, żywych bakterii i drożdży, które są korzystne dla poprawy zdrowia układu trawiennego. Układ odpornościowy jest ściśle związany z układem pokarmowym i tym, jak wpływa na nasze zdrowie, dlatego zdrowy układ trawienny ma tutaj kluczowe znaczenie.

7. Grejpfrut

Grejpfruty doskonale potrafią wzmocnić układ odpornościowy. Mają dużo witaminy C (połowa grejpfruta ma 68 procent zalecanego dziennego jej spożycia), która ma właściwości przeciwutleniające i może pobudzać komórki do zwalczania bakterii i wirusów.

8. Pieczona ciecierzyca

Pieczona ciecierzyca jest nie tylko doskonałym substytutem chipsów, gdy pojawia się chęć na przekąskę, ale zawiera także mineralny cynk, który pomaga wzmocnić nasz układ odpornościowy w walce z bakteriami i wirusami.

9. Olej z oregano

W chłodne jesienne i zimowe miesiące warto wypić filiżankę gorącej wody z kilkoma kroplami oleju z oregano. Oregano jest naturalnym przeciwutleniaczem, składnikiem przeciwgrzybiczym i antybiotykiem. Jest to dokładnie to, czego potrzebuje Twoje ciało, aby zachować zdrowie. Spożywając oregano w skoncentrowanej postaci olejku, czerpiemy z niego najwięcej korzyści. Jeśli nie odpowiada Ci jego smak, możesz go również spożywać w postaci kapsułek.

10. Grzyby shiitake

Badania pokazują, że grzyby shiitake zmniejszają stany zapalne i wzmacniają układ odpornościowy. W medycynie chińskiej grzyby shiitake są stosowane od wielu lat jako wzmacniacz odporności. Są bogatym źródłem miedzi, selenu, cynku oraz witamin B i D, czyli wszystkiego, co jest niezbędne dla zdrowego układu odpornościowego.

11. Nasiona słonecznika

Nasiona słonecznika zawierają 35 procent dziennej wartości witaminy E, która działa jako przeciwutleniacz neutralizujący wolne rodniki, który może poprawiać funkcje odpornościowe. Nasiona zawierają również białko i magnez.

12. Szparagi

Szparagi są doskonałym źródłem błonnika prebiotycznego. Jedzenie go pomaga utrzymać zdrowe jelita i układ odpornościowy.

13. Zielona herbata

Gorąca herbata nie tylko łagodzi ból gardła, ale może też przynieść rzeczywiste korzyści zdrowotne. W szczególności ze względu na sposób przetwarzania, zielona herbata ma bardzo wysoką zawartość określonych związków przeciwutleniających, w porównaniu z czarną herbatą. Dodatkowo zielona herbata zawiera aminokwas L-teaninę, najbardziej znany z pozytywnego wpływu na funkcjonowanie mózgu, który, jak się uważa, również poprawia funkcje odpornościowe.

14. Popcorn

Większość ludzi nie zdaje sobie sprawy, że popcorn jest bogaty w polifenole. Polifenole mają właściwości podobne do przeciwutleniaczy, czyli pomagają zapobiegać chorobom sercowo-naczyniowym i niektórym nowotworom. Popcorn zawiera 300 miligramów polifenoli na porcję, czyli więcej niż w większości owoców i warzyw. Dodatkową korzyścią popcornu jest to, że jest on zupełnie nieprzetworzony i pełnoziarnisty, co oznacza, że ​​jest bogaty w błonnik.

15. Czosnek

Czosnek zawiera enzym alliinazę, która przekształca alliinę w allicynę, korzystny związek siarki, który, jak się uważa, wzmacnia funkcje odpornościowe i chroni przed przeziębieniem i grypą. Allicyna jest aktywowana przez siekanie lub kruszenie, a najbardziej skuteczna jest wtedy, gdy jest spożywana na surowo.

16. Brokuły

W brokułach znajduje się substancja chemiczna zwana sulforafanem. Ta substancja chemiczna wyzwala określone komórki odpornościowe z enzymami przeciwutleniającymi, aby zwalczać wolne rodniki i zapobiegać chorobom.

17. Nasiona dyni

Nasiona dyni są bogate w cynk, który jest minerałem zdecydowanie zwiększającym odporność i pomagającym układowi odpornościowemu zwalczać bakterie i wirusy. Zmniejsza także stres oksydacyjny. Istnieją nawet badania, które wykazały, że jedzenie nasion dyni zmniejsza lęki oraz bezsenność. Ten zastrzyk serotoniny pomaga nam również czuć się szczęśliwszym i spokojniejszym. Jest to szczególnie ważne w miesiącach zimowych, kiedy może nas złapać depresja.

18. Kurkuma

Kurkuma zawiera środek przeciwzapalny zwany kurkuminą, który stymuluje aktywację głównych komórek układu odpornościowego. Są to tak zwane komórki T.

19. Nasiona konopi

Bardzo ważnym aspektem zdrowia immunologicznego jest cynk, ponieważ pomaga on w walce z infekcją. Niewiele produktów spożywczych zawiera cynk, ale tylko 2 łyżki nasion konopi zawierają około 20 procent codziennego zapotrzebowania na ten składnik.

20. Tłuste ryby

Tłuste ryby, takie jak łosoś, pstrąg i sardynki, są bogate w niezbędne kwasy omega-3, które są prekursorem wielu związków odgrywających rolę obronną w odpowiedzi immunologicznej.

21. Klementynki

Te małe owoce można zabrać ze sobą wszędzie. Są pełne witaminy C, która pomaga zapobiegać przeziębieniom i zwalczać infekcje.

22. Jajka

Jajka to jeden z niewielu produktów spożywczych, które zapewniają niezawodne i łatwo dostępne źródło luteiny wzmacniającej odporność. Jest to karotenoid, który działa poprzez zwiększenie naturalnej odpowiedzi immunologicznej organizmu. Jako przeciwutleniacz luteina zwalcza także stres oksydacyjny, który wzmaga się, gdy jesteśmy chorzy. Organizm ma wtedy bowiem większe zapotrzebowanie na białko.

23. Anyż

Przyprawę łatwo rozpoznać po charakterystycznym zapachu lukrecji. Anyż niesie potrójną korzyść, ponieważ posiada właściwości przeciwbakteryjne, przeciwgrzybicze i przeciwwirusowe. Zawiera również antyoksydanty zwiększające odporność.

24.Jarzębina

Zawiera mnóstwo witamin i od wieków była wykorzystywana w medycynie ludowej. Owoce, które najlepiej zbierać w miejscach oddalonych od ciągów komunikacyjnych doskonale nadają się na wszelkiego rodzaju przetwory.