• 1
  • 2
  • 3
  • 4
czwartek, 08 czerwiec 2017 12:41

Dzwonek - kwiat łąk, leśnych polan i ogrodów

Napisał
fot. Anna Jakimiuk fot. Anna Jakimiuk

Anglicy mają bell flower lub bluebell, Rosjanie – kołokolczik, Francuzi, Włosi, Hiszpanie – campanulę a my Polacy mamy dzwonki.

Jest ich mnóstwo, bo aż trzysta gatunków. Bywają mocne lub wiotkie, miniaturowe lub postawne, rosną na łąkach, leśnych polanach, w górach i w ogrodach. Są niebieskie i fioletowe we wszystkich odcieniach, rzadziej białe albo różowe. W Polsce występuje kilka rodzajów dzwonka: m.in. brzoskwiniolistny, okrągłolistny, pokrzywolistny, jednostronny oraz rozpierzchły. I właśnie tego rozpierzchłego możemy spotkać niemal na każdej łące śródleśnej, polanie, parku czy nawet pastwisku.

Jest gatunkiem światłolubnym. Jego niebieskofioletowe kwiaty rozwijają się na końcach bocznych pędów. Otwierają się tylko w dzień przy pięknej pogodzie. Przywabiają pszczoły i trzmiele, które wchodzą głęboko do ich wnętrza, by spijać znajdujący się tam nektar. Zapylane są głównie przez pszczoły, a w przypadku ich braku dochodzi do samozapylenia.

Roślina ma cienki korzeń, wzniesioną i rozgałęzioną łodygę, nieco szorstko owłosioną. Liście dolne podłużnie łopatkowate, długości do 4 cm. Liście łodygowe krótsze i wąskie. Z zerwanego liścia wypływa sok mleczny.

Kwitnie od maja do sierpnia. Szeroko otwarte, niebieskie kwiaty zebrane są w luźny, rozgałęziony kwiatostan. Kwiaty ustawione są pionowo na długich szypułach. Korona jest rozcięta na pięć równych łatek.

Dzwonki to jedne z najwdzięczniejszych kwiatów lata i do tego niewymagające, dlatego też często wybieramy je do swoich przydomowych ogrodów. Zazwyczaj zadowalają się przeciętną ogrodową ziemią. Lubią miejsca słoneczne lub półcieniste, raczej wilgotne. Ale uwaga: nie przepadają za nadmiarem wilgoci. Warto też usuwać zwiędłe kwiaty. Wtedy roślina będzie dłużej pączkować i cieszyć oczy kolorem.

Sławę dzwonki zawdzięczały nie tylko urodzie – niektóre gatunki były popularnym przysmakiem. I tak jest do dnia dzisiejszego. Kucharze coraz częściej sięgają po liście dzwonka brzoskwiniolistnego, które można jeść ugotowane lub na surowo w sałatkach. W przypadku dzwonka jednostronnego, jadalne są także mięsiste białe korzenie. Na surowo w smaku przypominają rzodkiewkę.

Co ciekawe dzwonki posiadają również właściwości zdrowotne. Ich działanie wpływa kojąco na skórę, szczególnie dłoni i stóp. Kąpiele w naparze z płatków dzwonka poprawiają krążenie i działają uspokajająco. Natomiast maseczka z ich płatków doda blasku skórze. Tonik zrobiony z całych kwiatostanów doskonale zastąpi ten kupowany w sklepie.

Źródło: bialystok.lasy.gov.pl

Skomentuj

W związku ze zmianą systemu komentarzy, użytkownicy zarejestrowani przed dniem 18.04.2019r. muszą na nowo utworzyć konto na portalu, ponieważ konta użytkowników oraz komentarze ze starego systemu nie były migrowane.

August
Foto Bajka - Lustra
DANBUS
Foto Bajka - Fotograf
Agro
Eureka
Drewno opałowe
Tepete - Auto zastępcze
Biuro Rachunkowe
Weterynarz