• 1
  • 2
  • 3
  • 4
poniedziałek, 28 maj 2018 15:20

Ratujmy pszczoły!

Napisane przez KR
Źródło: pixabay.com Źródło: pixabay.com

Pszczoły odgrywają kluczową rolę w naszym ekosystemie. Niestety od końca lat 90-tych obserwuje się drastyczne zmniejszenie ilości tych pożytecznych owadów.

Pszczoły, tak jak inne owady zapylające, są niezbędne w środowisku, w którym żyjemy. To bezpośrednio od nich zależy, czy człowiek będzie miał co jeść, bowiem to właśnie pszczoły zapylają rośliny, które później spożywamy. Spośród 100 gatunków roślin uprawnych, które zapewniają 90 procent żywności na świecie, aż 71 jest zapylanych przez pszczoły. Tym owadom zawdzięczamy miód, warzywa takie jak pomidory czy cukinia, owoce takie jak jabłka, orzechy – na przykład migdały, czy zioła oraz oleje jadalne – na przykład olej rzepakowy. Statystyki mówią, że aż co trzecia łyżka pokarmu, który spożywamy, zależy od aktywności owadów zapylających. Jesteśmy od nich uzależnieni, więc ich wyginięcie jest naszym bezpośrednim problemem. Zniknięcie owadów zapylających z powierzchni Ziemi oznaczałoby katastrofę ekologiczną oraz załamanie produkcji żywności.

Co zagraża pszczołom?

Przede wszystkim na zdrowie i życie pszczół ma wpływ przemysł rolniczy, a dokładniej toksyczne środki ochrony roślin w nim stosowane. Niektóre pestycydy używane przez rolników są wręcz zabójcze dla tych owadów, wywołują bowiem ostre zatrucia prowadzące do śmierci pojedynczych pszczół, ale i także całych kolonii.

Życie pszczół zależne jest również od zmian klimatu, pasożytów, chorób, ale i od monotonnego, coraz mniej urozmaiconego krajobrazu terenów rolniczych. Konsekwencją tego jest zanik bioróżnorodności, a tym samym utrudniony dostęp pszczołom do pokarmu oraz bezpiecznych siedlisk.

Jak rozwiązać problem?

Aby skutecznie chronić pszczoły przed wyginięciem należy:

- wprowadzić zakaz stosowania pestycydów szkodliwych dla pszczół i innych owadów zapylających,

- monitorować stan zdrowia pszczół miodnych i innych owadów zapylających,

- wykonywać kompleksowe oceny ryzyka stosowania pestycydów i zmniejszyć skalę wykorzystywania ich w rolnictwie,

- wspierać i promować praktyki rolnicze mające korzystny wpływ na życie owadów,

-  ustanawiać obszary proekologiczne na poziomie indywidualnych gospodarstw,

- wspierać ekologiczne metody upraw,

- zwiększać ochronę naturalnych i półnaturalnych siedlisk wokół obszarów rolniczych, a także wzmacniać bioróżnorodność pól uprawnych,

- zwiększać finansowanie badań, rozwoju i ekologicznych praktyk rolnych polegających na odchodzeniu od chemicznych metod ochrony roślin i stosowaniu rozwiązań opartych na bioróżnorodności, chroniących przed szkodnikami, wzmacniających odporność całego ekosystemu.

Rolniku pamiętaj!

- stosuj środki ochrony roślin zgodnie z warunkami określonymi na etykiecie,

- nie stosuj preparatów toksycznych dla pszczół w okresie kwitnienia roślin uprawnych oraz w uprawach, na których występują kwitnące chwasty,

- wykonuj zabiegi po zakończonych lotach owadów zapylających,

- zachowuj minimalne odległości od pasiek,

- nie wykonuj zabiegów w warunkach sprzyjających znoszeniu cieczy użytkowej podczas zabiegu,

NAJWAŻNIEJSZE: opryski wykonuj wieczorem, wtedy będą najbardziej odpowiednie warunki.

Do ratowania pszczół możemy przyczynić się również sadząc w naszych ogródkach oraz na balkonowych rabatach rośliny miododajne. Dzięki takim zabiegom pszczoły będą miały większe szanse na zebranie odpowiedniej ilości pokarmu na zimę, a my będziemy się cieszyć ziołami, owocami lub pięknie kwitnącymi roślinami. Wybierajmy rośliny takie jak: mniszek lekarski, stokrotki, fiołek wonny, tymianek właściwy, szałwie, oregano, czosnek pospolity, nagietek lekarski, różnego rodzaju mięty, chaber bławatek, lawenda wąskolistna, werbena ogrodowa, wrzosy, wrzośce, nasturcja, różne rodzaje astrów bylinowych, rośliny cebulowe, różne rodzaje chabrów, dalie, kocimiętki, len trwały, maki.

Aby przyczynić się do ratowania pszczół możemy także przyłączać się do różnych akcji organizowanych w celu ochrony tych owadów. Niektóre z kampanii to:

- Miód kupujesz – pszczoły ratujesz

- Miejsca Przyjazne Pszczołom

- Adoptuj pszczołę

W Polsce żyje 470 gatunków owadów pszczołowatych, a 222 z nich zagrożone jest wyginięciem. Pszczoły są kluczowe dla produkcji żywności, to one bowiem, pracując od rana do nocy, zapylają rośliny, które spożywamy. Jesteśmy uzależnieni od owadów, które umierają i znikają z uli na coraz większą skalę. Ich śmierć jest naszym problemem, dlatego starajmy się zrobić dla nich co tylko w naszej mocy, aby nie dopuścić do ich wyginięcia. Dbajmy o to, aby żyło im się lepiej, bezpieczniej, aby mogły z powodzeniem się rozmnażać oraz zdobywać pokarm. Wspólnymi staraniami możemy spowodować, iż nasze polskie sady oraz pola nadal będą „rozbzyczane”.

Skomentuj

W związku ze zmianą systemu komentarzy, użytkownicy zarejestrowani przed dniem 18.04.2019r. muszą na nowo utworzyć konto na portalu, ponieważ konta użytkowników oraz komentarze ze starego systemu nie były migrowane.

McDonald's
August
Foto Bajka - Lustra
Opał klasy PREMIUM
Zakład stolarski

Najnowsze komentarze