• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
czwartek, 13 wrzesień 2018 15:30

Idziemy na grzyby

Napisane przez  KR
Źródło: pixabay.com Źródło: pixabay.com

W augustowskich lasach pojawiły się już pierwsze grzyby. Sezon na nie uważa się więc za rozpoczęty. Miłośnicy tych przepysznych leśnych skarbów już zaczynają swoje pierwsze grzybobrania. Czy aby na pewno wszyscy grzybiarze wiedzą jak bezpiecznie zbierać te leśne przysmaki?

Odpowiednie przygotowanie

Zanim wybierzemy się do lasu pamiętajmy, aby należycie przygotować się do grzybobrania. Zadbajmy o odpowiednie obuwie, które będzie dobrze sprawdzać się na nierównym, wilgotnym oraz śliskim leśnym terenie. Przed skręceniem kostki podczas przeczesywania lasów ochronią nas buty z wyższą cholewką.

Kiedy wybieramy się na grzyby warto ubrać się „od stóp do głów”, aby zasłonić jak największą powierzchnię swojego ciała. Ochroni nas to przed zadrapaniami oraz przed natrętnymi komarami czy niebezpiecznymi kleszczami.

Warto zabrać ze sobą także jakiś prowiant, który w razie głodu uratuje nas przed koniecznością przedwczesnego powrotu z grzybobrania.

Jeśli jesteśmy początkującymi grzybiarzami pomyślmy o zabraniu ze sobą atlasu grzybów. W razie wątpliwości będziemy mogli do niego zajrzeć, aby upewnić się, czy nie mamy przypadkiem do czynienia z trującym gatunkiem.

Ważne! Nie zapomnijmy naładować telefonu komórkowego, abyśmy mogli wezwać pomoc w razie zagubienia się w lesie czy też nieszczęśliwego wypadku.

Zbierajmy z głową

Najbezpieczniej jest sięgać po grzyby, które mają pod kapeluszem tzw. „gąbkę”. Te będą gatunkami najbezpieczniejszymi, a na pewno nie śmiertelnie trującymi. Grzyby których należy unikać jak ognia to takie z charakterystycznymi „blaszkami” pod spodem kapeluszy. Te omijajmy szerokim łukiem.

Pamiętajmy, że trującego grzyba nie pozna się po smaku czy zapachu! Jest to mit i nie należy się tym sugerować podczas grzybobrania.

Zebrane grzyby należy przenosić w koszyku, który zapewni im przepływ powietrza. Nie wolno pakować swoich zbiorów do foliowych reklamówek, ponieważ może to spowodować szybkie zaparzenie i zepsucie się grzybów. W ten sposób przechowywane grzyby zaczną wydzielać niebezpieczne dla zdrowia toksyny, którymi możemy się zatruć.

Nie zbierajmy grzybów z rowów oraz ze skraju lasów. Grzyby bardzo łatwo wchłaniają z otoczenia metale ciężkie oraz inne zanieczyszczenia wydalane przez silniki samochodów.

Kiedy już zdarzyło nam się przynieść z lasu grzyby, co do gatunków których nie mamy pewności, skorzystajmy z bezpłatnej porady eksperta pracującego w najbliższej stacji sanitarno – epidemiologicznej, który oceni przydatność grzybów do spożycia.

Co robić w razie zatrucia?

Do pierwszych objawów zatrucia grzybami należą nudności, bóle brzucha, biegunka, wymioty, skurcze mięśni, podwyższona temperatura. Symptomy mogą wystąpić od 30 minut do 10 godzin po spożyciu trującego grzyba. Gdy zaobserwujemy u siebie w/w objawy powinniśmy jak najszybciej wywołać wymioty i zgłosić się do lekarza. Nie należy czekać, ale reagować błyskawicznie, ponieważ już po kilku godzinach od zatrucia może dojść do nieodwracalnych uszkodzeń nerek oraz wątroby.

Grzyby nie dla wszystkich

Grzyby są bardzo ciężkostrawne i niestety nie mogą być spożywane przez każdego. Nie są wskazane dla dzieci poniżej 10 roku życia, seniorów oraz tych osób, które mają problemy z układem pokarmowym.

Kupować czy nie?

Alternatywą dla tych, którzy nie przepadają za żmudnym szukaniem i zbieraniem grzybów w lesie jest ich kupno. Czy jest to na pewno bezpieczne rozwiązanie? Otóż nie zawsze. Jeśli kupujemy od sprzedawców posiadających atest na daną partię grzybów, wtedy mamy gwarancję, że są one w dobrym stanie i są gatunkami jadalnymi, które bezpiecznie możemy spożyć. Taki atest ważny jest przez 48 godzin od wystawienia. Jeśli zaś kupujemy grzyby od sprzedawców, którzy nie posiadają takiego dokumentu, wiele ryzykujemy. Nawet jeśli sami jesteśmy na 100 procent pewni gatunku jaki od nich kupujemy, to i tak nie mamy wiedzy skąd zostały one zebrane.

Grzyby z pewnością można uznać za wspaniały przysmak doskonale wzbogacający smak naszych potraw. Aby móc cieszyć się w pełni tymi leśnymi skarbami, zbierajmy je z rozsądkiem. Życzymy udanego grzybobrania!

Dodaj komentarz

Jeżeli dodajesz komentarz jako "gość", pamiętaj że przed publikacją musimy go zatwierdzić (co może trochę potrwać).

Nie chcesz czekać na zatwierdzenie komentarza? Zaloguj się, wtedy komentarze będą publikowane automatycznie od razu po ich dodaniu przez Ciebie.


Kod antyspamowy
Odśwież

Odzież robocza
Zakład stolarski
Foto Bajka - VHS
Foto Bajka - Fotograf
Zalew Mobile
^ REKLAMA ^

Publikacje wg daty:

« Wrzesień 2018 »
Pn Wt Śr Czw Pt Sb Nie
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
Inter Meble
Tepete - Auto zastępcze
Koszewscy - Likwidacja sklepu
Usługi teletechniczne
^ REKLAMA ^
KA-MIX
^ REKLAMA ^