Uczestnikami projektu – realizowanego już od roku – są producenci, rolnicy, restauratorzy, właściciele obiektów noclegowych, przedsiębiorcy, nauczyciele, samorząd pogranicza polsko-litewskiego – członkowie Szlaku.
Zapraszają do podróży pełnej tradycyjnych, regionalnych smaków, po drodze usianej atrakcjami turystycznymi i miejscami, gdzie można kupić charakterystyczne tylko dla danego regionu przedmioty oraz oferują wyjątkowe miejsce na odpoczynek, zarówno ten krótszy, jak i dłuższy.
Wśród polecanych punktów na szlaku znajdują się laureaci renomowanych konkursów, znanych wielbicielom wycieczek regionalnych, ale też niedostępne do tej pory małe, lokalne firmy. Producenci żywności, restauracje i miejsca noclegowe to przede wszystkim firmy rodzinne, czerpiące garściami ze sprawdzonych receptur przekazywanych z pokolenia na pokolenie.
Szczegóły na stronie internetowej szlaku:
http://www.culinarytrail.eu
Przewodnik po szlaku: Szlaki kultury i kulinariów na pograniczu
Wrota Podlasia