• 1
  • 2
  • 3
poniedziałek, 16 listopad 2015 09:43

Kino ze smakiem

Napisał

Zbliżający się wieczór z "Iskrą na obcasach" przebiegnie w atmosferze kulinarnych zmagań, nie tylko na poziomie filmowym, ale czysto praktycznym. Przed projekcją o godz 18,30 w trzech konkurencjach swoje talenty zaprezentują na żywo uczestnicy suwalskiej edycji programu "Ugotowani". Całości dopełni obraz Johna Wellsa o takim samym tytule, bynajmniej nie obniżający temperatury konkursowych emocji. Co zresztą nie powinno dziwić u reżysera "Jesieni w hrabstwie Osage".

Trzy rundy rewanżowego starcia, trzy kulinarne pojedynki, trzy dania i dwuosobowe jury: bez względu na to, kto wygra, na zaostrzenie apetytu liczyć mogą wszyscy, którzy zdecydują się kibicować dwojgu uczestników: Aleksandrze z Suwałk i Bogusławowi z Augustowa. Spragnionych dalszych wrażeń, za sprawą X muzy w świat paryskich restauracji zabierze genialny szef kuchni o trudnej przeszłości i wybuchowym temperamencie, który postanowi wrócić do zawodu i przy pomocy skompletowanej ekipy zdobyć trzy gwiazdki w przewodniku Michelina. Zdaniem krytyków galeria dań pojawiających się na ekranie może skutecznie zachęcić do kuchennych podbojów, a sam film przekonać do głębszej refleksji nad życiem, bo to przede wszystkim o ludziach opowiada Wells. I choć "Ugotowani" z pewnością do kanonu kina nie wejdą, co niektórzy być może odnajdą w nich odległe podobieństwa do słynnych "Zaklętych Rewirów" Janusza Majewskiego. Jednak, co najważniejsze: "Historia Adama Jonesa (w tej roli Bradley Cooper) satysfakcjonuje i syci"- gdyby posłużyć się fragmentem jednej z recenzji. Zważywszy na program wieczoru, ta rekomendacja wystarczyć powinna w zupełności.

Skomentuj

W związku ze zmianą systemu komentarzy, użytkownicy zarejestrowani przed dniem 18.04.2019r. muszą na nowo utworzyć konto na portalu, ponieważ konta użytkowników oraz komentarze ze starego systemu nie były migrowane.